Blog

Dr. Wim Vanhove is Strafste Gentenaar 2015 in de categorie Academisch

Dr. Wim Vanhove is maandagavond in het Gentse Marriott-hotel verkozen tot Strafste Gentenaar van 2015 in de categorie Academisch.

Dr. Vanhove haalde in september vorig jaar samen met revalidatiearts dr. Sybille Geers het nieuws met de ontwikkeling van een revolutionaire kunstarm. Een jongeman die twee jaar daarvoor zijn arm verloor, kreeg een prothese die via een implantaat in het bot van de bovenarm werd bevestigd. De resterende zenuwen werden aan andere spieren gekoppeld zodat de patiënt zijn nieuwe arm en hand nu met zijn gedachten kan sturen. Een doorbraak met internationale weerklank.

Lees hier meer.

Van harte proficiat met deze bekroning!

Nominatie voor de Strafste Gentenaar 2015: Dr. Wim Vanhove

Op 29 februari 2016 vindt de uitreiking van de Strafste Gentenaar 2015 plaats. Onder de genomineerden ook een staflid van onze dienst: dr. Wim Vanhove.

De krant De Gentenaar gaat elk jaar op zoek naar De Strafste Gentenaar. Er zijn 18 genomineerden in de categorieën Cultuur, Sport, Media, Muziek, Bedrijfswereld en Academische Wereld.
In die laatste categorie neemt dr. Vanhove het op tegen Marc Leman en Geert van Loo.  

Breng jouw stem uit
Het publiek bepaalt wie wint in elke categorie. Help dr. Vanhove dus aan de titel van Strafste Gentenaar en stem voor 19 februari.

Wim Vanhove is chirurg bij de dienst Orthopedie en Traumatologie. Hij haalde in september vorig jaar samen met revalidatiearts dr. Sybille Geers het nieuws met een revolutionaire kunstarm. Een jongeman die twee jaar daarvoor zijn arm verloor, kreeg een prothese die via een implantaat in het bot van de bovenarm werd bevestigd. De resterende zenuwen werden aan andere spieren gekoppeld zodanig dat de patiënt zijn nieuwe arm en hand nu met zijn gedachten kan besturen. Een doorbraak met internationale weerklank.

Actie help trainen - bionische kunstarm

Een amputatie van een arm is een zwaar verlies en verandert het leven ingrijpend.
De diensten Orthopedie & Traumatologie en Fysische Geneeskunde & Revalidatie hebben een behandelingsprogramma voor amputatiepatiënten.
Voor jonge patiënten met armamputatie wordt bionische reconstructie voorzien met toepassing van osseoïntegratie en gerichte herbezenuwing (zie vorig bericht op onze blog).
Het bedienen van een hoogtechnologische kunstarm vergt een zeer specifieke training en apparatuur. Om dit te kunnen aanbieden aan onze patiënten is een fondsenwerving gestart met medewerking van de Koning Boudewijnstichting.

Meer informatie vindt u via deze link.

Armprothese UZ Gent is wereldprimeur

Samy, eerste Belgische patiënt met slimme kunstarm
Protheses worden alsmaar beter en verfijnder. Er bestaan nu kunstarmen die kunnen bewegen met commando's vanuit de hersenen, net zoals gewone armen. Wij gingen praten met Samy, een jongeman die twee jaar geleden zijn rechterarm verloor bij een verkeersongeval. Nu test hij als eerste Belgische patiënt zo'n innovatieve prothese.
 

Op onderstaande links vindt u Interviews met dr. Wim Vanhove en Dr. Sybille Geers

VRT Journaal

VTM nieuws

 

 

TMR - Targeted Muscle Reinnervation

TARGETED MUSCLE REINNERVATION - TMR
Targeted muscle reinnervation is een innoverende procedure voor patiënten met een amputatie van het bovenste lidmaat op elleboog-, bovenarm- of schouderniveau. Het Amputee Care Team-UZ Gent heeft positieve ervaring met deze techniek die een efficiënter gebruik van een myo-elektrische prothese beoogt en ook een vermindering van de zenuw- en fantoompijn kan opleveren.

Meer informatie over deze techniek vindt u hier.